woensdag 6 november 2013

'Back in time'

Ik waande me in de jaren 70 toen ik er binnenkwam. Mooie glazen lampen, bijzondere banken en bureau's verdeeld over verschillende verdiepingen in de winkel. Elk deel liet een knusse hoek zien. Een woonkamer, een studeerhoek. Allen hadden ze een eigen, warm karakter met een gezamenlijk ding: de vintage touch. Toen ik er binnenstapte wist ik gelijk dat ik deze beleving met anderen wou delen. Dus ik vroeg om een afspraak. 

Bureau: Cees Braakman voor Pastoe, stoel: van Oss Culembug, lamp:Gispen.

Italiaanse Booglamp: jaren 70 Giovanni.
Nadat deze enthousiast werd ontvangen kwam ik weer in de winkel. De Compaen is in bezit van John Bolt. Dutch Midcentury vintage staat centraal. John bezit deze zaak sinds eind jaren 90. Eerst verkocht hij er Indiaans Koloniale meubelen. Zoals John het mooi zegt; Eerst haalde ik India leeg, nu exporteer ik uit Nederland.' Het grootste gedeelte van zijn klantenbestand komt uit BelgiĆ« en Frankrijk. John onderscheid zich door zijn grote aanbod van design stukken. Op beurzen weet men hem al jaren te vinden. Zijn kennis van vintage is ongekend. Mijn vond valt open als ik hem hoor praten. 

De werkplaats van Ans Ribberink ligt centraal in de winkel.
Zijn vriendin Ans Ribberink is even gepassioneerd bezig in zijn zaak. Van een vakman heeft ze geleerd om stoelen opnieuw te stofferen. Dit doet ze met zowel uniek vintage en retro stoffen als met stof wat mensen zelf aanleveren. In de toekomst hoop ze cursussen te kunnen geven. Samen kopen ze regelmatig mooie stukken op om op te knappen en weer te verkopen in de winkel. 

Lamp: Oluce lamp serie Acollo.
Eenmaal thuis kijk ik met een andere blik naar mijn oude dressoir en bed dat ik van mijn lieve grootouders heb gekregen. Het is voor hen gebouwd toen ze gingen trouwen is mij verteld. Ik weet alleen niet welke stijl het is en vond het vooral erg mooi. Maar mooi alleen geeft me nu geen voldoening. Ik wil meer weten. 

Stoel: Club fauteuil Gelderland jaren 50.
Benieuwd naar het aanbod van de Compaen? De winkel is aan de Oude Kijk in 't Jatstraat in Groningen. Klik hier voor de website. 

Liefs,

Kim

3 opmerkingen:

Do you like this post? I really like your comments! Love, Kim